HHO-Gruppens energileverandører   

   

 

Hva er egentlig fornybar energi?

Fornybar energi kommer fra ressurser som vi ikke går tom for. Eksempelvis vannkraft, vindkraft og solenergi. Disse ressursene er langt mer bærekraftig enn fossile energikilder som olje, gass og kull. Naturen sørger for at vi kan bruke fornybare energikilder om og om igjen.

 

Hvorfor skal vi velge det?

Fordi strømmarkedet er internasjonalt, kan man ikke spore hvor strømmen kommer fra. Vi kan ikke si at strømmen du får inn i stikkontakten kommer fra det ene eller det andre kraftverket. Derfor er det innført et marked for opprinnelsesgarantier (det vi kaller fornybar energi). Ved å kjøpe en slik garanti sikrer man at pengene man betaler for strømmen går direkte til produsenter som lager fornybar energi.

I Norge eksporterer vi strøm når vi har for mye, og importerer når vi har for lite. Strømmen man får inn i stikkontakten kan derfor komme fra ulike energikilder. Ved å kjøpe fornybar energi sørger du for at pengene du betaler går til produsenten som produserer bærekraftig fornybar energi.

Hensikten med opprinnelsesgarantier er å øke etterspørselen etter fornybar energi, og gjøre det mindre lønnsomt for produsenter som bruker ikke-fornybare energikilder.

 

Varedeklarasjon

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) utarbeider hvert år en varedeklarasjon som viser hvor stor andel av strømmen du kjøper som er fornybar. Under kan du se strømmens varedeklarasjon for 2018, med og uten opprinnelsesgaranti fra HelgelandKraft:

Opprinnelsesgaranti fra Øvre Forsland

 

Vi tilbyr opprinnelsgaranti fra Helgeland Kraft sine kraftverk på Helgeland. Kraftverket vårt i Øvre Forsland i Leirfjord er omtalt av flere medier som verdens vakreste vannkraftverk. Kraftverket ligger i Forslandsdalen i Leirfjord kommune og ble åpnet i 2015.